Duński producent wyrobów czekoladowych i słodyczy buduje w Nowej Soli nowy zakład, który stworzy około 130 nowych miejsc pracy dla okolicznych mieszkańców.
Grupa Toms działa w Polsce od 2012 roku. Otwarty wtedy zakład pakujący produkty zatrudnia w szczytowych okresach do 550 pracowników.
„Pracę zakładu w Lesznie oceniamy bardzo pozytywnie i będziemy nadal pakować w nim wyroby. Zakupiliśmy również działkę, na której znajduje się zakład, ale mamy bardzo ambitną strategię rozwoju, która zakłada zwiększenie mocy produkcyjnych. Dlatego mocno inwestujemy w nowoczesny zakład produkcyjny w Nowej Soli” — mówi Carsten Lyngsø Thomsen, dyrektor generalny Grupy Toms.
Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli, cieszy się z pozyskania kolejnej inwestycji do miasta: „Już od dłuższego czasu prowadzimy rozmowy z zarządem Grupy Toms, a decyzja o lokalizacji nowego zakładu w Nowej Soli to dla mnie osobiście wielki powód do dumy. Świadczy ona o atrakcyjności naszego miasta dla biznesu. Mam nadzieję, że Grupa Toms będzie systematycznie zwiększać swoją działalność w mieście i tym samym zatrudniać coraz więcej osób”.
Zdaniem Carstena Lyngsø Thomsena dialog z miejscowymi władzami przebiegał bardzo konstruktywnie i w bardzo miłej atmosferze. Pod względem łańcucha dostaw Nowa Sól to idealna lokalizacja dla Grupy Toms, która może się poszczycić bardzo długimi tradycjami i bogatą ofertą marek, takich jak Anthon Berg, Anthon Berg Liqueurs, Feodora czy Hachez, wszystkie na ponad 40 rynkach:
„Sprawny łańcuch dostaw jest dla nas bardzo ważny. Musimy go też maksymalnie upraszczać, aby zwiększyć konkurencyjność. Pomoże nam w tym zwiększona lokalna produkcja wyrobów, które już pakujemy w Polsce. Nowa Sól jest dla nas bardzo dogodną lokalizacją, ponieważ znajduje się blisko zakładu pakującego, ale też naszych największych rynków zbytu w Niemczech i Skandynawii”- dodaje Carsten Lyngsø Thomsen.
***
O Toms Group A/S
Toms Group A/S powstała w 1924 r. i należy w 100% do Fundacji im. Gerdy i Victora B. Strandów. Toms Group A/S produkuje i sprzedaje na całym świecie wysokiej jakości wyroby czekoladowe i słodycze. W zależności od sezonu grupa zatrudnia około 1100–1400 osób. Siedziba główna grupy mieści się w Ballerup niedaleko Kopenhagi.