9maja2012W ramach Programu Małych Projektów Euroregion „Sprewa- Nysa –Bóbr",  nasze miasto dostało dofinansowanie do projektu kulinarnego pt „Odkrywanie kulinarnej Odry w tempie wodniaka". Pierwsze działanie w ramach tego projektu odbyło się 20 kwietnia 2012r. w formie spotkania organizacyjnego, na którym wspólnie ze wszystkimi partnerami omówiono, jakie restauracje wzdłuż Odry będą promowane w ramach projektu kulinarnego. 

W ramach działań projektowych zorganizowanych zostanie 6 spotkań kulinarnych. Pierwsze odbyło sie 9 maja w Winnicy Kinga w Starej Wsi. Restauratorzy, którzy wezmą udział w projekcie to wszyscy właściciele restauracji położonych niedaleko lub bezpośrednio wzdłuż linii brzegu Odry tzw. na „wyciagnięcie ręki" dla wodniaka. Jest to główny i niezbędny warunek, ponieważ produkt finalny – przewodnik kulinarny jaki powstanie w wyniku działań projektowych,  skierowany będzie głównie do turystów i wodniaków uprawiających żeglugę nadodrzańską. Dlatego przy wyborze restauracji, głównym kryterium wyboru była odległość restauracji względem rzeki Odry i warunki dogodnego dotarcia do restauracji od strony rzeki.  Działania projektowe jakimi są spotkania kulinarne podzielone zostały na obszary i tak każde spotkanie kulinarne będzie odbywało się w innej miejscowości na którą będą zaproszeni wszyscy restauratorzy wzdłuż brzegu Odry. Uczestnikami projektu będą restauratorzy, którzy wyrażą chęć udziału w projekcie, krąg uczestników nie zostanie narzucony. W taki sposób podczas 6 spotkań kulinarnych spotkają się ze sobą wszyscy restauratorzy posiadający lokale gastronomiczne wzdłuż linii Odry, po to, by wspólnie poszukiwać regionalnych wyróżników kulinarnych oraz stworzyć bazę kulinarną dla turystów i wodniaków uprawiających żeglugę nadodrzańską. W przewodniku kulinarnym jaki powstanie na koniec projektu, również zostaną umieszczone wszystkie restauracje wzdłuż linii Odry, które wyraziły chęć uczestnictwa w projekcie.

Spotkania kulinarne będą się odbywać, każde w innej miejscowości nadodrzańskiej zarówno po stronie polskiej jak i niemieckiej. Restauracje zostały wybrane wspólnie z partnerem niemieckim podczas spotkania organizacyjno – roboczego. Kryterium wyboru tych restauracji było ich umiejscowienie w mieście portowym. Podczas tych spotkań zaproszeni uczestnicy projektu-restauratorzy z Polski i Niemiec będą dzielić się swoim doświadczeniem kulinarnym i wspólnie poszukiwać regionalych smaków w celu wzmocnienia bazy kulinarnej na naszym nadodrzańskim obszarze. 

Zobacz także

Darmowe przejazdy autobusami 22 września

We wtorek 22 września Nowa Sól dołącza do Europejskiego Dnia bez Samochodu. Przejazdy Subbusem na wszystkich liniach będą darmowe.

Więcej…

17 września - Nowa Sól pamięta!

17 września obchodzimy dwie ważne dla naszego kraju daty. Tego dnia w roku 1939 doszło do napaści Rosji Sowieckiej na Polskę.

Więcej…

Rozpoczął się remont elewacji dworca PKP w Nowej Soli

Ostatnim elementem remontu dworca, który jest siedzibą Centrum Obsługi Pasażerów oraz Straży Miejskiej, jest remont elewacji budynku. 

Więcej…