Sezon statkowy z produktami regionalnymi możemy oficjalnie uznać za otwarty! Dziś na Lagunie najpierw zaproszeni goście, a później i mieszkańcy Nowej Soli, mogli kosztować (i kupować) specjały regionalne: sery, wina, soki, miody oraz rękodzieło.
Wydarzenie to odbywało się w ramach projektu "Rejsy z produktami regionalnymi" współfinansowane ze Środków Województwa Lubuskiego.
Na rejs branżowy (spotkanie inicjujące całosezonową współpracę Odry dla Turystów z producentami produktów regionalnych) o godz. 12:30 stawili się:
Wytwórcy:
1)Winnica KINGA - w ofercie: wina i przetwory
2) Ekologiczne gospodarko "Qzko": sery kozie
3) Sad Solniki- naturalne soki owocowe i warzywno-owocowe
4) Malinowa Zagroda- sery kozie
5) Pszczelarstwo rodzinne-pasieka wędrowna-Ignacy Żegleń-miody
6)Stowarzyszenie Nowosolska Akademia Rozwoju- rękodzieło
7) Canela Desing i Made by Bejsi- rękodzieło
Wśród zaproszonych gości byli między innymi:
Jacek Milewski Wiceprezydent Miasta Nowej Soli
Beata Kulczycka- Naczelnik Wydziału Integracji Europejskiej i Promocji-UM Nowa Sól
Bożena Osińska -Radna Sejmiku Województwa Lubuskiego
Krzysztof i Elżbieta Gonet
Sławomir Kulczyński - dyrektor Departamentu Infrastruktury Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Halszka Moczulska-Waszak przedstawiciel wydziału Turystyki Regionalnej Departamentu Infrastruktury Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego
Józef Wilczak-przedstawiciel CIT przy UM Głogowa
Dominik Jeton- przedstawiciel CIT przy UM Głogowa
*Dodatkowo pojawili uczestnicy programu UGOTOWANI -jako główni degustujący:)
Maciej Koszela,który gotował na naszym statku i wygrał program
Cezary Molenda - uczestnik programu-aktor nowosolskiego teatru TERMINUS
Na zdjęciu: przepiękny stół Winnicy Kinga